Haid tidak teratur? Ketahui punca, kesan dan cara megatasinya.

Haid tidak teratur mmg menggusarkan banyak wanita, terutamanya bagi mereka yg bergelar isteri. Kadang-kadang boleh membuatkan kita sangat STRESS danjuga boleh menjadi punca kepada masalah kesihatan lain seperti endometriosis, atau PCOS.

Bila dah strees, asyik2 nak ngamuk, asyik2 nak merajuk. Kalau berpanjangan, rumah tangga pun boleh jadi panas dan anak-anak pula menjadi mangsa.

Bila haid tak teratur,  memang sukar nak merancang kehamilan bagi suami isteri yang tinggal berjauhan. Suami kerja kat KL dan isteri pulak berkhidmat di Sarawak. Dah susah payah ambil cuti dan travel jauh-jauh, Akhirnya hampa dek kerana masalah haid, ingatkan dah lampu HIJAU, sekali masih lampu MERAH. Keadaan ini benar-benar terjadi kepada adik Ana.

Masalah haid tak teratur juga boleh menyebabkan kita sukar untuk rancang kehamilan. Ada yang menunggu sehingga 5-7 tahun pun masih belum ada rezeki. Bila haid tak datang-datang, masalah utama ialah kita sukar untuk mengetahui waktu subur. Ada juga yang mengalami hamil terlalu kerap dek kerana masalah haid tidak teratur.  Serius kan? Jom tgk apa punca haid tidak teratur.

APA PUNCA HAID TIDAK TERATUR?

KEGEMUKAN - berat badan berlebihan ataupun obesiti boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen di dalam badan wanita. Ia seterusnya menyebabkan gangguan kepada kitaran haid.

BERLEBIHAN HORMON PROLAKTIN - hormon prolaktin yg berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid lewat untuk berbulan-bulan lamanya. (hormone prolaktin biasanya terlebih bila si ibu dalam proses penyusuan.)

TERLALU KURUS - tidak cukup lemak di dalam badan juga boleh mengganggu kitaran haid anda. Oleh itu, anda haruslah mempunyai berat badan yg sihat & seimbang.

 UBAT PENCEGAH HAMIL - pil atau ubat-ubatan hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon boleh menyebabkan gangguan haid. Terdapat sesetengah wanita yang tidak didatangi haid sepanjang menggunakan implanon.

TEKANAN/STRESS - stress atau tekanan dalam bentuk fizikal & mental dari tempat kerja atau kehidupan seharian contohnya mampu mempengaruhi hormon dan seterusnya kitaran haid.

MASALAH TYROID - hormon yang dirembeskan oleh tyroid boleh menyebabkan gangguan kepada hormon badan sekaligus kitaran haid wanita.

UBAT-UBATAN - jamu tradisional, ubat kurus ataupun ubat-ubatan penyakit kronik boleh menyebabkan gangguan kitaran haid wanita.

Bagaimana untuk mengatasi dengan pengambila supplement?
supplement atau makanan tambahan adalah pilihan terbaik selain dari ubatan dan jamu. 

Suka ana syorkan pengambilan aloevera nectar sebagai makanan tambahan untuk masalah senggugut dan masalah berkaitan rahimSelain tu, boleh juga untuk cuba ambil set untuk kesan yang lagi best .


Hubungi Ana  di talian 0136283485 jika ingin mengetahui lebih lanjut tentang suplemen yang puan ija sarankan. Jangan tunggu lebih lama atau masalah semakin teruk. konsultasi percuma dengan bantuan nutritionist bertauliah disediakan oleh ana. jadi jangan risau ye. :)


SHARE ON:

    Blogger Comment

0 comments: