10 Petua Mengempiskan Perut Selepas Bersalin



Assalamualaikum dan salam ceria! 

Alhamdulillah dan tahniah kepada ibu-ibu yang baru melahirkan si kecil comel jelita dan hensem bergaya. Teruja dengan kehadiran si kecil. Tapi kehadiran lemak2 di perut dan kesan-kesan parut serta gelebeh lembik tu mesti merisaukan bukan? 

Realitinya inilah keadaan yang ana lalui 4 bulan lepas. Selepas melahirkan anak ketiga, ana sgt risau tgk diri sendiri. Lebihan lemak serta perut yang menggelebeh sangat merisaukan dan mengganggu ana. bukan saja di perut, di lengan, paha pun sama je! 

Ape lagi, mulalah ana gigih menggugel dan risik2 kawan2 yang slim balik lepas bersalin tu.. selain tu ana amalkan petua2 zaman2 dulu , makan pun sikit2 je, tp masih bertenaga sebab ana amik set berpantang shaklee. tak perlu risau bab tak cukup makan atau tak cukup tenaga, sebab set berpantang shaklee mmg cover habis bab bagi tenaga dan tambah susu. 

Selama sebulan ana amalkan ape yang kawan2 share, berat dan gelebehan di perut nampak sikit berbeza, tapi masih rasa mcm agar2 bila tepuk perut masa baring tu.. hehe

Lepas tu ana mula ambil beberapa supplement yang sebenarnya untuk hilangkan bengkak susu dan untuk perkembangan otak bayi. TAPI!!!!.. lemak2 ana turut hilang! Perut rasa kemas je, yang bestnye, umi ana dan kakak ipar ana sendiri terkejut dengan perubahan mendadak tu. syukur sangat, dan yang paling hepi, mestilah suami ana.. kekeke.. dah mcm zaman muda2 dulu katenye.. ehehehehe

Jangan risau, ana akan share tips dan petua mengempiskan perut selepas bersalin dengan korang dengan gembiranya!


Tip 1:
Ana amalkan lepas seminggu bersalin, sb kalau awal2.. luka di perut masih merah, risau pedih nanti. Ambil beberapa biji limau kasturi dan ambil jusnya. Perahkan ke dalam kapur makan. Gaul rata dan sapu ke bahagian perut yang buncit. awas ye, kapur tu sikit je, sb takut terbakar perut nnt. Atau boleh letak beberapa titik minyak kayu putih dan satu sudu besar air limau nipis. Sapukan ramuan ini pada perut dan pakailah bengkung. Lakukan sehinnga nampak perubahannya. Lakukan pada malam hari ye. Dan semestinya dengan bantuan suami atau emak.

Tip 2: 
Ana juga amalkan berbengkung dengan kunyit dan halia. Caranya mcm ni, Ambil garam,kunyit dan halia, lepas tu kisar atau tumbuk, awas: jangan tumbuk sendiri ye, boleh jatuh peranakan plak. Tampal pada perut dan bengkung perut selama 3 hari berturut2. 

Tip 3:
yang ni ana mmg kene paksa minum dgn mak, minum air kunyit dan halia waktu pagi. Mmg perit nak telan, tp disebabkan nak kurus punye pasal, ku telan juga. hihihi





Tip 4:
Ambil lengkuas  - iaitu ubi, daun dan batang ditumbuk halus dan tampal pada perut bertujuan membuang angin. Sekaligus untuk mengecutkan perut. Selain itu baik juga untuk disapu pada badan bagi mengubati lenguh-lenguh badan ataupun sakit sendi.

Tip 5:
Ambil asam jawa, jadam dan air mendidih dan adun. Tampal pada perut dan bengkungkan, sepanjang tempoh berpantang.

 Tip 6:
Ambil beberapa potongan halia dan tumbuk halus dan gaulkan dengan perahan asam jawa yang pekat. Seterusnya makan dengan nasi. Hasilnya, perut menjadi kempis malah pengaliran darah dalam badan juga akan lebih teratur. Wajah anda akan tampak lebih sihat dan berseri.

Tip 7:
Daun jambu serta kapur sirih digiling dan disapu pada perut setiap hari sehingga mencapai hasil yang memuaskan.
Tip 8:
Tambahkan 2 sudu makan minyak zaitun ke dalam masakan yang berminyak, bersantan, berlemak atau berkolesterol tinggi seperti kambing, lembu, kerbau, udang dan sebagainya. Dengan kaedah ini, semua lemak akan menjadi sisa tanpa diserap ke dalam badan. Ia juga boleh menghilangkan perut buncit, lemak serta mengatasi masalah berat badan.

Tip 9: 
Sekiranya anda makan nasi, jangan disulami dengan air. Minum air setelah selesai makan dan sebaik-baiknya minum ½ jam - 3 jam kemudiannya. Makan sedikit sedikit tetapi kerap. Yg ni mmg umi ana pantang sangat.Mmg dia tunggu tgk kita makan, sb nak anak lawa balik lah katekan.. hihihi
kalau nak perut lawa, mmg kene ikut la ye. 


Tip 10: 
Bertungku dan mengurut adalah sangat wajib lepas bersalin. Ana bertungku lepas hari ke 20 pantang, sebabnya masa ni peranakan kita dah kecut dan masuk balik ke tempat asal dia. Ni juga petua nak jarakkan baby yang kawan ana share. Nak elak menggelebeh, mmg wajib kene tungku perut. sekurang-kurangnya 2 ke 3 kali sehari. buatlah sampai habis pantang. Mmg boleh slim balik. 

Tip 11:
Ana ambil supplement ni untuk tambah susu dan hilangkan bengkak susu. Tapi terkurus pulakkkkk!! 
tapi bila ana tanya kawan-kawan yang lain, mmg semua kata berjaya kurus balik lepas bersalin dengan supplement ni. 

Apa yang ana amalkan ialah mengambil lechitin, omega guard, alfalfa dan ESP. Cukup senang dan ringkas. Amalkan selama 40 hari dan hasilnya bukan saja perut yang kempis, malah peha, lengan, semua mengecil.Yg bestnye, badan rasa bertenaga dan sihat, bukan macam sesetengah pil kurus yang buatkan kita rasa letih, berpeluh dan berdebar2 dan effect penghasilan susu.


1) Lechitin 


- sebagai pemecah lemak
- meningkatkan daya ingatan
- mengurangkan bengkak susu
- mengawal selera makan

Ana mmg suka sangat2 dengan lechitin ni. Sebab, dia dah cover banyak benda, kita bersalin ingatan mesti kurang kan..  lechithin mmg terbaik dalam meningkatkan daya ingatan. selain tu, bengkak susu ana tak kene langsung lepas amik lechitin. Dan yang paling ana suka bab kurangkan selera makan, dan pecah lemak lah.. hehehe.. rugi sangat kalau dalam pantang x amik lechitin ni.


2) Omega guard

 

-bagus utk otak ibu dan bayi
-mengangkut lemak2utk dibuang
-mengawal selera makan 
-mengawal paras kolestrol
-mengurangkan sakit2 sendi badan

jatuh cinta dengan omega ni sebab jarum penimbang turun lebih cepat lepas amik omega. haaaa.. omega ni lebih kurang sama dengan lechitin, cuma lagi efektif dalam nak hilangkan lemak2 terkumpul ni. makan omega dan lechitin, mmg perut boleh rasa padat. x de nak gelebeh. mmg x kan skip lah amik omega ni.



 3)Alfalfa complex 

- sebagai detox yang membantu mengangkut lemak2 utk disingkirkan dari badan
-mengurangkan kesakitan otot dan sendi
-sebagai milk booster
-bertindak seperti kacip fatimah
-merawat masalah keputihan
Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita

Make Money at : http://bit.ly/adflywin
Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita

Make Money at : http://bit.ly/adflywin

Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita

Make Money at : http://bit.ly/adflywin

Alfalfa ni mmg best sangat2.. sebab mmg banyak kelebihan dia. yang penting, susu banyak dan boleh kurus. Bila susu banyak, peluang nak kurus adalah sangat cerah sb susu badan akan angkut skali lemak2 tu.. Alfalfa juga bertindak melawaskan sistem pembuangan. selain tu, mmg bgus utk ketatkan balik mana part2 yg dah longgar tu. hihihihi


4) ESP

- sumber protein 
- bekalkan tenaga
- cantikkan kulit
- milk booster

ESP mmg best utk kurus, sb kita tak mudah lapar. Dalam pantang kan kejap2 lapar, tp lepas ana amik ESP, kita akan rasa kenyang je, bukan kita je, baby pun. Protein mmg diperlukan sangat dalam proses kita nak kurus, supaya badan kita x menggelebeh.selain tu, kulit mmg boleh lawa.. haaa.. pakej lengkap okey! susu pun banyak. suka sangat2 lah ESP ni.

Dan lepas ana amalkan semua ni selama 3 bulan dalam pantang tu, cuba teka berapa kg berat ana turun? 
berat Ana turun 11KG okey! mmg tak sangka.. teruja pun ada.. ni yang semangat nak share ni. haha

sebabnya, badan kita ni sangat senang nak reshape balik adalah selepas bersalin. kalau tak guna peluang ni, rugi sangat sebab lepas ni, susah dah nak reshape balik badan. kene bersalin lagi la jawabnye.. hahaha...sebab tu lah kene jaga sangat2 time ni. Jadi ana mmg syorkan sangat2 korang try set ni. sebab ana dah rasa dan alami sendiri. 
  
Ana ingat lagi, bersalin anak nombor dua tu, konon2 diet la nak kurus. memang tak la.. haha.. turun pun 4 kilo macam tu je. 

Tapi anak no 3 ni, mmg lain sangat dengan set ni. tak sangka turun sampai 11 kilo. pegi mana2 pun orang tegur, dah kurus. dan yang lagi best, ada yang tak kenal sebab dah lain sangat katanya. hahaha

meh nak share sekeping gambar yang full skit. ehehhe.. almaklumla, da kurus, x malu la nak share gambar.. kalo x, jangan harap. haha


hihihi.. a new me. senyum pun  xpayah cover2 tkt nampak gemuk dah.

Nasihat ana, pada ibu-ibu yang lepas bersalin tu, jangan lepaskan peluang ni. Sebab lemak-lemak tengah mencair dan senang nak kasi keluar dengan bantuan supplement ni. 

kalau korang nak reshape balik badan dalam masa berpantang ni, boleh cepat2 hubungi ana k. ana akan share bermacam2 lagi tips dan tricks. hahahha.. 
Makin lama tunggu, makin selesa lah lemak-lemak tu dan melekat balik pada badan. Dah kene tunggu bersalin anak lain pulak kalo nak reshape balik. hehehe

hubungi ana untuk tips2 lagi hebat yang ana tak leh nak kongsi kat sini, sebab untuk kita-kita je... heheh.. ni no fon ana, wassup/telegram/mesej/call.. semua boleh.  0136283485

SHARE ON:

    Blogger Comment

1 comments:

Siti farahana Nodzari said...

alhamdulillah sangat sbb bole dapat berat ideal balik.